Basket-EM

SVT 5-14 september 2003

Crew:
Marie Lehmann - Studiovärd
Lehmann är ofta studiovärd i Sportnytt och Sportspegeln. Ledde barn- och ungdomstimmen som föregick alla sändningar från Salt Lake City-OS 2002. Lilla sportspegelnprogramledare.
Jonte Karlsson - Studioexpert
Kontroversiell sportchef i Södertälje basket som bl.a. skällt ut matchkommissarie i basketligan och som dessutom varit en hård kritiker av förbundet. Aftonbladet skriver den 26 mars 2003 att han 1994 anklagades för att ha försökt tvinga spelare i U22-landslaget (som han då hade ansvaret för) att skriva på för Södertälje. Tidigare aktiv som spelare.
Jakob Hård - Kommentator
En av TV-sportens allra mest meriterade kommentatorer och journalister. En institution i längdskidsbevakningen, gör dessutom mycket bra reportage om olika sporter. Har ett lustigt tonläge.
Peter Gunterberg - Expertkommentator
Kommenterar basket för SVT tillsammans med Hård, t.ex. slutspelet i SVT24. Tidigare aktiv som spelare. Var med i OS-landslaget 1980 tillsammans med bl.a. Karlsson.
Jovan Radomir - Intervjuare
Nöjesreporter och TV-hallåa på SVT, som brukar vara med i sportsändningar när kroatier figurerar, t.ex. när Sverige mötte Kroatien i en träningslandskamp i fotboll.

Det var med spänd förväntan som jag såg fram emot premiären av Basket-EM i SVT. Basket är ju normalt sett ingen sport som man som svensk får särskilt mycket kontakt med, men som tur var valde SVT, nu när det var EM på hemmaplan och allt, att hänga på och direktsända Sveriges matcher, semifinal och final. Mina baskunskaper i basket inför turneringar var i princip lika med noll, och samma gällde nog stora delar av det svenska folket, så jag hoppades på att SVT skulle försöka mura in sporten i stugorna med mycket basinformation om basketen och landslaget.

EM var basket-Sveriges chans att få lite uppmärksamhet i media, och det fanns nog förhoppningar om att basketen skulle kunna göras till lite av en folksport på sikt. Och SVTs satsning var det inget fel på: Dagen innan premiären mot Spanien visades en timslång Jakob Hård-dokumentär. Jakob Hård är seriös och lite lagom klurig, en av SVT-sportens allra starkaste kort och i dokumentären, där landslagets förberedelser inför EM skildrades. Det mest intressanta var uttagningsprocessen, där det skildrades hur stjärnan Mathias Sahlström fick respass ur truppen i den allra sista gallringen. En ganska bra dokumentär, men den kändes faktiskt lite för kort ibland, och vissa delar kunde gjorts bättre, t.ex. rapporterna från träningsmatcherna.

Sändningarna - tillvägagångssätt:
Marie Lehmann och Jonte Karlsson vid studiobord några meter upp på läktaren. Jovan Radomir på innerplan beväpnad med mikrofon. Jakob Hård och Peter Gunterberg i kommentatorshytten. Lehmann och Karlsson har sedvanligt studiosnack inför matcherna, ofta med gäst. De dyker upp i varje paus och kopplas ibland in också under spelets gång för snabb, kompletterande, kommentar. Radomir intervjuar spelare och tränare i pauser och efter match.

Specialbevakning:
Sverige-Spanien 5 september

Premiärsändningen startade 15 minuter före matchstart och inleddes med spelarporträtt och studiosnack med Marie Lehmann och Jonte Karlsson. Spelarporträtten var förmodligen ett led i att försöka introducera sporten till tittarna, jag tror att SVT hade lite tankar om att en framgång skulle kunna ge ett sådant resultat och succé som TV4 fått med handbollen där man byggt upp en form av närhet till landslaget och spelarna. I början av matchen var det väldigt mycket förklaringar av termer och regler. Jakob Hård skötte detta mycket bra, han är en stor tillgång för SVT-sporten. Gunterberg inte lika bra, han verkade ha tittat för mycket på NBA-sändningar; Det blev väldigt mycket "yeeeaaahhh" och "aaall riiight" och inte så mycket klasskommentarer alls. Väldigt uppspelt var han i första quartern, liksom Hård. Då var det basketfest. Sämre blev det i resten av matchen då svenskarna tappade huvudet totalt och spanjorernas ledning växte sig större och större. Bollarna fullkomligen rann in i den svenska korgen och slutresultatet skrev till förkrossande 99-52. I takt med att Sverige tappade greppet blev också Hård och Gunterberg modstulna, och på slutet kändes det som om alla förhoppningar från tittare, branschfolk och SVT om en ny folksport grusades totalt. I studion gjorde Jonte Karlsson ett stabilt intryck och var hård men saklig mot svenskarna. Saklig kritik behövs när ett landslag fått storstryk, det är nämligen då den brukar saknas som allra mest i sportmedia.

Slutomdöme:
SVT blandar och ger. Man gjorde en seriös satsning på EM, det måste sägas. Med dokumentär och spelarporträtt försökte man föra ett i princip okänt landslag in i stugorna. Tyvärr blev resultatet inte det man hoppats på, Sverige blev obönhörligt sist i sin grupp och förlorade förutom mot Spanien också matcherna mot Jugoslavien och Ryssland, dock efter att ha spelat betydligt bättre än vad man gjorde mot Spanien. Slutomdömet blir ändå bra, men ojämna prestationer av Peter Gunterberg och Marie Lehmann sänker betyget.
Jag måste också ge beröm för grafiken, som var helt strålande. Statistikspäckade skyltar efter varje quarter och snygg design var bland det bästa i sitt slag som jag sett på SVT.
Sifferbetyg: 7/10

Marie Lehmann: En ganska tråkig studiovärd, som inte känns särskilt insatt alls. Gjorde bort sig ibland med lite löjliga frågor när det kändes som om hon inte riktigt visste vad hon skulle säga, t.ex. "Har du blivit tillsagd att lägga dig någon gång?" till Jonte Karlsson under matchen mot Ryssland.
3/10

Jonte Karlsson: Mycket bra som expert, visade sin kunnighet och klara åsikter vid upprepade tillfällen. Tyvärr var han lite överdrivit kritisk efter Rysslandsmatchen, då han totalsågade svensk basket och sa att "turneringen bara visat hur långt svensk basket har till toppen". Detta trots att Sverige pressat både regerande världsmästarna Ryssland och regerande olympiska mästarna Serbien-Montenegro i tre quarters.
9/10

Jakob Hård: En av SVTs allra bästa kommentatorer och han gjorde i varje fall inte mig besviken under Basket-EM. En bra dokumentär följdes av matchkommentering av yppersta klass. Mycket kunnig.
9/10

Peter Gunterberg: Övertygade inte alls på mig som expertkommentator, gjorde en ojämn insats och var väldigt upp och ner i sina känsloyttringar. Sa ofta intetsägande saker som bara var medhåll till vad Jakob Hård sagt, väldigt mycket "Absolut, absolut". Borde vågat ta ut svängarna lite mer.
3/10

Basket-EM:
http://www.eurobasket2003.com

Källor:
Jonte Karlsson och Peter Gunterberg: http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,282023,00.html
http://www.basket.se/print/t.asp?p=5216