Formel 1-VM

TV4 mars-oktober 2003
Testperiod: 14 september-12 oktober

Crew:
Janne Blomqvist - Kommentator
TV4-kommentator som bl.a. kommenterat det inte alltför respektingivande Robot Wars.
Eje Elgh - Expertkommentator
Motorexpert som körde F2 på 70-talet. Driver Elgh Motorsport, ett team där bl.a. STCC-föraren Carl Rosenblad ingår. Har fungerat som mentor för F1-föraren Zonta.

Formel 1 har blivit intressant igen med de nya regler som introducerades inför säsongen 2003. En av få världssporter som finns kvar i TV4 och SVTs utbud som ju kraftigt urvattnats de senaste åren i.om. Canal+ och Viasat Sports intrång på arenan. Frågan är ju om TV4-sporten, som har ett rykte om sig att vara lite smått oseriös, klarar av att bevaka F1 på bästa sätt. Den frågan ställer man sig speciellt när en av kommentatorerna är Janne Blomqvist, som alltså kommenterat Robot Wars tidigare.

Sändningarna - tillvägagångssätt:
Janne Blomqvist och Eje Elgh kommenterar matchen på skärm från Sverige, ibland är dock Eje på plats och ibland är båda på plats (främst vid Grand Prix:n i Europa). Sändningarna inleds alltid fem minuter innan racets start (13.55 förutom när racen går i Amerika eller Australasien). Under dessa fem minuter matar Eje och Blomqvist tittarna med information från lördagens kvalsession. Därefter är det värmingsvarv och sedan start 14.00. Racen brukar vara över ungefär 15.40, och då fortsätter sändningen med prisceremoni och presskonferens. När den engelska delen av presskonferensen är slut (15.55) slutar sändningarna.

Specialbevakning:
Japans GP 12 oktober 2003
Sändningen från Japans Grand Prix följde exakt samma tider som redogjorts för ovan men det var ändå ingen livesändning eftersom racet på Suzukabanan kördes på tidigt på morgonen svensk tid. Förutsättningarna, inför detta, säsongens sista, Grand Prix, var sådana att Kimi Räikkönen var tvungen att vinna samtidigt som Michael Schumacher placerade sig åtta eller sämre för att tysken skulle hindras från att ta sin fjärde raka VM-titel. Det var upplagt för en spännande tävling, frågan var bara om kommentatorerna Eje Elgh och Janne Blomqvist skulle hålla måttet. Den senare var stundtals lite oseriös under Monza-loppet 14 september, och det är illavarslande att han kommenterat Robot Wars.
Det märktes nästan direkt att Eje Elgh är väldigt insatt i Formel 1-världen. Han känner flera av förarna och hans kommentarer präglas av mycket insiderfakta, som under detta lopp då han pratade om Jaques Villeneuves negativa inverkan på BAR-stallet. Han är lugn och saklig, men bestämd. Janne Blomqvist är lite annorlunda, inte särskilt finkänslig, och han skäller en hel del, är inte rädd att säga vad han tycker. Ett exempel på det var när Michael Schumacher, som hade ett tungt lopp, körde väldigt aggressivt mot brodern Ralf. Blomqvist blev exalterad och arg på Michael, ansåg att han körde regelvidrigt och blev favoriserad av domarna. Eje var lugnare och försvarade Michael, för att sedan, när tysken i princip säkrat VM-titeln med ett par varv kvar, hylla denne och Ferrari-stallet. "Kombinationen är oslagbar".
Formel 1 är en sport där det kan vara väldigt händelsefattigt och lugnt under långa stunder och samtidigt väldigt hårt och intensivt under delar av loppen. Det märks på kommentatorerna också, ibland sitter de tyst i ganska långa perioder för att sedan inleda väldiga meningsutbyten när det händer saker, som när Michael pressade Ralf under loppet. Under dessa meningsutbyten pratar de båda ofta i munnen på varandra, och det blir lite kaosartat.
Det visar sig tydligt att man inte ska döma Blomqvist pga. dennes Robot Wars-framträdanden, han är uppenbarligen också väldigt kunnig inom ämnet, även om Eje är några strån vassare.

Slutomdöme:
Formel 1-sändningarna är ju inte producerade av TV4, så det enda som betygsätts här är kommentatorerna och utrymmet i rutan. Måste dock också nämna att jag tycker att de tekniska problemen med F1-sändningarna är lite för frekventa. Det händer ofta att ljudet försvinner, och ibland även bilden. Jag anser att det är bra att man visar de presskonferenser som följer varje lopp, med de tre främst placerade förarna, men däremot borde man inleda sändningarna ungefär en halvtimme tidigare för mer inför-känsla, så att diskussionen kan bli lite längre och mer ingående. Kanske skulle man anställa en field reporter baserad i närheten av banområdet sökandes efter rykten och information. Denne reporter skulle ju dessutom, under dagarna innan racet, kunna göra reportage och intervjuer med förare och andra insatta. Dessa reportage skulle sedan kunna visas innan loppets start. Sådant hade gjort sändningarna mer intressanta, men det är ju dyrt också.
Samspelet mellan kommentatorerna är mycket bra, och det är underhållande att se på Formel 1 i TV4, något som de båda helt klar bidrar till.
Betyg: 8/10

Janne Blomqvist: Ger ibland ett oseriöst intryck, men följer loppen väldigt bra och är mer insatt än vad man kan tro. Vågar säga vad han tycker och det är ju alltid ett plus, även om det kan gå till överdrift ibland. Har bra samspel med Elgh.
Betyg: 8/10

Eje Elgh: En expert som är värd sin vikt i guld för TV4. Oerhört kunnig och insatt i Formel 1-världen. Gör ett bra jobb, men blir sämre när han försöker gå ifrån sin roll som expert till Jannes roll som kommentator. Då blir det ofta rörigt eftersom Eje inte är så snabb i ordvändningarna som Janne.
Betyg: 9/10

Formel1-VM:
http://www.formula1.com

Källor:
Eje Elgh:
http://www.elghmotorsport.com/